Oszlopos tuja

Oszlopos tuja - Thuja occidentalis Smaragd
Oszlopos tuja

Az oszlopos tuja fajták felhasználási lehetőségeinél csak a képzeletünk szabhat határt. Az oszlopos tuja – fajtától függően – jól alkalmazható különböző magasságú sövénynek, szoliternek, edényes növénynek, valamint csoportos ültetésnél is szép hangsúlyos dísze lehet a kertnek. Az oszlopos tuja sokféle fajtája megtalálható faiskolánkban. Vannak egészen lassan – évente csak pár centimétert – növők, de vannak kifejezetten gyorsan növők, melyek végmagassága ha optimális az adott növény számára a környezet (talaj-, víz-, fényviszonyok) akár 10 méter magasra is felnőhet.

Oszlopos tuja fajták

Az oszlopos tuja fajták csoportjába a Smaragd tuján kívül számos – a faiskolánkban is megtalálható – fajta sorolható. További ismert talán az egyik legkeskenyebb oszlopos tuja fajta a Thuja occidentalis Columna. 4-5 m-re megnövő, igen karcsú, gyors növésű tuja fajta. Oldalágai a törzsön vízszintesen, tömötten állnak. Pikkelylevelei fényes sötétzöldek, télen alig változik a színük. Talajban nem válogatós. Kevés gondozást igényel. A Thuja occidentalis Columnánál magasabbra, 6–7 méterre nő a Thuja occidentalis Super Malonyana. Lombja tompa zöld, levelei a korona közepén és alsó részén kagylós állásúak. A fajta tulajdonsága, hogy több párhuzamos törzset is nevelhet. Átlagos igényű örökzöld, a szárazságot meglehetősen jól viseli. Szoliterként, sövényként egyaránt alkalmazható. Az oszlopos tuja fajták körében találunk magyar fajtákat is. Ilyen például a Thuja occidentalis Barabits Compact, mely egy lassabb növekedésű oszlopos tuja. 2-3 méternél nem is nő magasabbra, lombja tompa sötétzöld, tömött. Mérete és növekedési erélye miatt előkertbe, sziklakertbe, temetőbe javasoljuk, de keskeny sövénynek is kiváló. A Thuja occidentalis Zákány Sövény is egy szívós magyar oszlopos tuja fajta. 6-7 m-re is megnö, mélyzöld színű, gyorsan növő. Alakja karcsú, hengeres, átmenet a Columna és a Smaragd oszlopos tuja fajták között. Betegségekre nem érzékeny.

Oszlopos tuja fajták - Thuja occidentalis Zákány S
Oszlopos tuja fajták -
Thuja occidentalis
Zákány Sövény
Oszlopos tuja fajták
Oszlopos tuja fajták
Oszlopos tuja fajták - Thuja occidentalis Columna
Oszlopos tuja fajták -
Thuja occidentalis
Columna

Smaragd tuja

A Smaragd tuja (Thuja occidentalis Smaragd) Magyarországon az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb 6-8 m magasra növő oszlopos tuja fajta. Felhasználást tekintve elsősorban, mint nyíratlan sövény tuja ismert, de szoliternek is egyaránt kiváló, valamint nagyobb cserépbe ültetve ideiglenesen szép dekorációs növény. Ezt a fajt nem szükséges nyírni, mert akkor éppen a jellegzetességét veszíti el. Túl sűrűn ültetni sem szabad (méteren belül), nehogy az ágak túlságosan összeérjenek, azzal is veszít a díszítő értékéből. A smaragd tuja üde, tápanyagdús talajban, napos helyen érzi magát a legjobban. A Smaragd tujához nagyon hasonló, szintén szabályos karcsú oszlop alakú, élénksárga színű magyar fajta a Thuja occidentalis Szőlősi. Valamivel gyengébb növekedésű, mint a Smaragd tuja, szárazságot viszonylag jól bírja, de az öntözést meghálálja.

Smaragd tuja - Thuja occidentalis Smaragd 1.
Smaragd tuja - Thuja occidentalis Smaragd 1.
Smaragd tuja - Thuja occidentalis Smaragd 2.
Smaragd tuja -
Thuja occidentalis Smaragd 2.
Smaragd tuja - Thuja occidentalis Smaragd 3.
Smaragd tuja - Thuja occidentalis Smaragd 3.

Oszloptuja

Az oszloptuja telepítésénél a magasságon kívül fontos a végleges szélességgel is tisztában lenni. Inkább oszloptuja sövény telepítése a célszerű, ahol szűk hely áll a sövény rendelkezésére. 60–100 cm-es szélességű sövény kialakításához ajánlunk faiskolánkban oszloptuja fajtákat. Ha ennél szélesebb lesz a növényünk, és viszonylag szűk hely áll a rendelkezésünkre, akkor folyamatosan metszeni kellene a növényt. Az örökzöld sövényeket nem ajánlatos minden évben ugyan ott visszavágni, hiszen egy idő után nem lesz képes ugyan arról a helyről megújulni. És idővel elöregszik, megcsúnyul a hajtás. Az oszloptujákat nem kell nyírni, ahhoz hogy megtartsák oszlopos habitusukat, ez genetikusan kódolva van. Nevelésénél fontos az iker sudár képződés megakadályozása. Ha valamelyik oszloptuja túlságosan megnyúlna, a csúcsi részét nyugodtan visszavághatjuk, ugyan így a túl hosszú oldalhajtásokat is.

Oszloptuja
Oszloptuja
Oszloptuja- Thuja occidentalis Szőlősi
Oszloptuja - Thuja occidentalis Szőlősi
Oszloptuja 2.
Oszloptuja 2.
SPECIALMIX Kertészeti Kft.    |   2100 Gödöllő, Kőrösi Cs. S. út 56.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu