Talajtakaró örökzöld

Talajtakaró örökzöldek
Talajtakaró örökzöldek
Talajtakaró örökzöld
Talajtakaró örökzöld

A talajtakaró örökzöld fajtákkal a díszítő értéken túl sok hasznos funkció is betölthető. A talajtakaró örökzöldek, amellett hogy gyepszerű hatást keltenek, fékezik a gyomosodást, csökkentik a talajeróziót. Alap követelmény, hogy a talajtakaró örökzöld fajták jól bírják a szélsőséges viszonyokat, illetve hogy magasságuk 30–120 cm között legyen. A talajtakaró örökzöldek közül talajmegkötésre azok a fajták alkalmasak, melyek sűrű gyökérzettel rendelkeznek, ágai legyökeresednek, illetve a talajt beborítják, gyökérsarjakat hoznak. A sarjképződést a felszín feletti részek erős visszametszésével fokozhatjuk.
Talajtakaró örökzöldek:

Terülő örökzöld

Terülő örökzöld fajták közé sorolható számos fenyőféle (boróka, hamisciprus) és díszcserje fajta is. Ebben a fejezetben a fenyőféléket taglaljuk, a cserjékről a Talajtakaró cserje menüpontban olvashat. A terülő örökzöldek egyik legfajgazdagabb nemzetsége a terülő boróka.

Terülő örökzöld
Terülő örökzöld
Terülő örökzöldek
Terülő örökzöldek


Talajtakaró boróka

A talajtakaró boróka fajták kiválóan alkalmasak rézsűk megkötésére. Faiskolánkban különböző magasságban, színben és formába számos terülő boróka fajta megtalálható. Magasság szerint megkülönböztetünk alacsonyan (0-0,5m), közepesen (0,5-1,5m), és magasan (1,5-2m) terülő boróka fajtákat. Az egyik legalacsonyabb talajtakaró boróka a Juniperus horisontalis boróka, mely szorosan a talajhoz simuló. Fajtái között találunk lassabban növő, sziklakertbe, kőedényekbe, sírokra való fajtát, illetve gyorsabban növő például támfalak tetejére ültethető fajtát. A talajtakaró boróka lassú növekedésű alacsony fajtájára jó példa az aranysárga színű Juniperus horisontalis Golden Carpet. Hajtása teljesen a talajra fekszik, illetve csüng. Támfal tetejére, sziklakertbe, kőedénybe ültethető, sokoldalúan felhasználható értékes talajtakaró boróka. Ha gyors növekedésű alacsony talajtakaró boróka fajtát szeretnénk, választhatjuk a Juniperus horisontalis Bule Chip fajtát. Feltűnően szép ezüstős kék színű, szabályos ágállású talajtakaró boróka. Töve lassan terjed, idővel 0,2–0,4 m magas szőnyeget alkot. Szép színe csak mészmentes talajon érvényesül igazán. Szárazságtűrése miatt széles körben alkalmazható. A Juniperus horisontalis fajtákról bővebben olvashat a Juniperus menüpontnál.

Talajtakaró boróka - Juniperus horisontalis Golden Carpet
Talajtakaró boróka -
Juniperus horisontalis Golden Carpet
Talajtakaró boróka - Juniperus horisontalis Blue Chip
Talajtakaró boróka -
Juniperus horisontalis Blue Chip

Terülő boróka

A terülő boróka közepesen magasra növő fajtái közé sorolható a Juniperus sabina Broadmoor, mely egy élénk smaragdzöld színű terülő boróka. Ágai szorosan a talajra fekszenek, szinte szőnyeget alkotnak. Edzett, szárazságtűrő fajta. Talajban nem válogat, sziklakertek, sírok beültetésére alkalmas. Egy másik terülő boróka az aranysárga levelű Juniperus x media Gold Star. Közepesen erős növésű, ágemeletekkel 1,2 m magasra emelkedő talajtakaró. Ágai sűrűn, csillagszerűen elágazóak, metszés nélkül is zárt lombot adó, értékes fajta. Mész- és szárazságtűrése kiváló. További közepesen magasan terülő boróka fajtáról a Juniperus menüpontban olvashat.

Terülő boróka - Juniperus x media Gold Star
Terülő boróka -
Juniperus x media Gold Star
Terülő boróka - Juniperus sabina Broadmoor
Terülő boróka -
Juniperus sabina Broadmoor

Kúszó boróka

A kúszó boróka magasan terülő fajtáival jól lehet többek között a nem kívánt felületeket elrejteni. A Juniperus x media Mint Julep, smaragdzöld színű, 2 m magasra is felmagasodó, tölcséres ágállású, értékes kúszó boróka. Dekoratív növény, szoliterként is alkalmazható. Értékes tulajdonsága, hogy részleges árnyékot is jól viseli. Talajban nem válogat. Amennyiben kék színre vágyunk válasszuk a Juniperus virginiana Grey Owl kúszó boróka fajtát. 1,5-2,5 m magasra emelkedő és szélesen elterülő, ágemeletes koronájú ezüstös kék lombú kúszóboróka. Nagy terek beültetésére kiválóan alkalmas, rendkívül szárazságtűrő kúszó boróka fajta.

Kúszó boróka - Juniperus media Mint Julep
Kúszó boróka -
Juniperus media Mint Julep
Kúszó boróka - Juniperus virginiana Grey Owl
Kúszó boróka -
Juniperus virginiana Grey Owl

Ebből a pár példából is kiderül, hogy milyen sokféle habitusa létezik a talajtakaró boróka féléknek. További Juniperus fajtákról a Juniperus menüpontban olvashat.

Kúszó tuja

A kúszó tuja kifejezést tévesen használják az emberek, és sokszor a kúszó tuja néven a kúszó boróka féléket értik, keresik ez alatt. A kúszó tuja kategóriába esetleg a félgömb alakú Thuja occidentalis Umbraculifera fajta sorolható. Erről bővebb leírást a Gömb tuja menüpont alatt talál.

Kúszó tuja
Kúszó tuja

Kúszó tuja - Thuja occidentalis Umbraculifera
Kúszó tuja -
Thuja occidentalis Umbraculifera

SPECIALMIX Kertészeti Kft.    |   2100 Gödöllő, Kőrösi Cs. S. út 56.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu