Juniperus

Juniperus

A Juniperus, magyar néven boróka fajok közül egyedül a közönséges boróka (Juniperus communis) él vadon, az Alföld egyetlen őshonos fenyője. Vadon élő nagyobb állományai hazánkban a Bakonyban és a Duna-Tisza közén vannak, ahova a futóhomok megkötésére telepítették. A nemzetség alapvetően északi mérsékeltövi elterjedésű, de képviselői tulajdonképpen az egész északi féltekén, az Egyenlítő körüli hegyvidékektől az Arktiszig előfordulnak. Örökzöld fák vagy bokrok, többnyire kétlaki, vagyis az egyes egyedek hím- vagy nőivarúak. A hím- és nőivarú egyedek gyakran még az alakja is különbözik. Egyes fajok 
Boróka
egyértelműen elfekvőek, de a legtöbbnek elfekvő és oszlopos növésű típusa is van, mindkettőből nemesítettek kertészeti fajtákat. Vesszőik szögletesek vagy hengeresek, melyeken kétféle levél található: a fiatal tűlevelek és a kifejlett korú pikkelylevelek. A két levélfajta aránya fajonként változó. Virágaik nem feltűnőek, termésszerű képződménye az elhúsosodott falú tobozbogyó. A különféle tájakról származó borókák hazánkban nagyon különböző módon viselkedhetnek, az egyes növények igényei fölöttébb különbözőek. Fényigényesek, a kis-ázsiai fajok jól tűrik a szárazságot. Ivartalanul hajtásdugványokkal jól szaporítható, termése egy–két év alatt érik be. Fája kemény, de könnyen munkálható. Mivel sok benne az olaj és a gyanta, a rovarkártevőknek ellenáll. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a legelterjedtebb, faiskolánkban is megtalálható boróka fajtákat.

Juniperus fajták

Juniperus communis
Juniperus chinensis
Juniperus virginiana
Juniperus horizonzalis
Juniperus conferta
Juniperus procumbens
Juniperus scopulorum
Juniperus squamata
Juniperus x media
Juniperus pingii
Juniperus recurva
 
Legtöbbet használt faja a közönséges boróka, amiből borókapárlatok (pl. borovicska), illetve borókával ízesített szeszek (pl. gin) készülnek. A közönséges boróka kiváló gyógynövény, érett termését használják gyógyászati célra. A bogyótermés két évig fejlődik, és a második év augusztus-szeptemberében válik éretté, ilyenkor színük barnás fekete, kékes hamvas bevonatuk alatt fényesek. Szúrós levéltöviseik miatt a bogyók szedése nehézkes, általában bottal verik le, majd összeszedik őket. A termés illata terpentinre emlékeztet, íze aromás, kesernyésen édes. A boróka termése illóolajakat (terpinén-4-olt, pinént, szabinént), flavonoidokat, katechin cseranyagokat, invert cukrokat tartalmaz. A friss boróka bogyó sok C-vitamint is tartalmaz, de tárolás esetén lebomlik. Az illóolaj egyik alkotórésze az alfa- és béta-pinén, ami a vesét erősen irritálhatja.
A közönséges boróka termése erős vizelethajtó, vese- és epekőoldó. Ismert étvágyjavító, teltségérzettel járó emésztési panaszokat csillapító, valamint húgyúti fertőtlenítő hatása. Alkalmazzák reuma, köszvény és ödéma esetén is. Gyakori alkotórésze a légzőszervi megbetegedések elleni teakeverékeknek. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a legelterjedtebb, faiskolánkban is megtalálható boróka fajtákat.
 
Terülő vagy kúszó boróka
Terülő vagy kúszó boróka
Oszlopos boróka
Sövény boróka
Sövény boróka
Sövény boróka 

 

SPECIALMIX Kertészeti Kft.    |   2100 Gödöllő, Kőrösi Cs. S. út 56.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu